2024

SKÅNERESAN 24-26 maj

Deltagare: Annette Widén, Leif Bergendal, Hans Alter och Kristoffer Nilsson

Fredag

Vi lämnade Tjörn under fredagseftermiddagen och körde mot Skåne. Efter ett fint fikastopp på vägen, vid sanddynorna vid Lagaoset och den vackra Lagans mynning, blev vårt första stopp i Skåne Silvåkratornet vid Krankesjön. Här såg vi åtskilliga skäggdoppingar, fisktärnor och en fiskgjuse på avstånd. Däremot var det inga svarttärnor vid sjön, men istället två överraskande småtärnor. Vi lämnade Krankesjön och gjorde två kortare stopp på Vombs ängar som bland annat bjöd på gulärlor, en vit stork och underbar storspovsång. Därifrån bar det av till Klingavälsåns mynning där vi hade en härlig stund tillsammans med årtor, skedänder, snatteränder, skärfläckor och brushanar. Efter ett tags letande upptäckte vi även de två styltlöpare som gör häckningsförsök i området i år. En mindre strandpipare spelflög över en av dammarna medan ett tiotal större strandpipare lyfte, tog höjd och flög norrut med den varma kvällssolen i ryggen. De blåbandade jungfrusländorna flög utmed den rapsinramade stigen utmed Kävlingeån till tonerna av sävsångarens sång och det var fyra väldigt nöjda fågelskådare som åt middag i Tomelilla en stund senare. Vid det fina vandrarhemmet Munkamöllan i Tranås sjöng lövgrodorna vackert för oss i den stilla skymningen tillsammans med näktergalsång på avstånd.

Lördag

Vi lämnade vandrarhemmet 05:15 och körde till Drakamöllan där vi tog en promenad genom det underbara området. Trädlärkor, rödstjärtar och skogsduvor hördes nästan överallt, men annars var det ingen större fågelkonsert. En vackert sjungande dubbeltrast kan få ett hedersomnämnade och grönsångarens härliga sång gladde Hans särskilt. Väntade sommargyllingar och fältpiplärkor märkte vi inte av och vi åkte därför över till Ravlunda skjutfält. Där gick vi till Flodahusdammen och hörde smådopping och på höjderna vid Knäbäcksdösen såg vi törnskator, en fältpiplärka och en svarthakad buskskvätta stannade till en kort stund och sjöng några strofer innan han flög vidare. Även här mötte vi flera trädlärkor och en gök flög snabbt förbi. Västergök är bästergök och en stund senare sjöng en sommargylling vid Flodahusdammen. Vi körde vidare till vackra Haväng över Brösarps backar där vi tog en kort promenad till Verkeåns mynninng, en magisk plats trots att dimman började rulla in från havet. Vi åkte vidare till Björket i Kivik där vi omgående fick se en väldigt vacker gulhämpling som knastrade fram sin sång från en träribba. Han flög en stund senare ned i gräset vid några äppleträd där honan fanns och vi fick generöst ta del av en stund av deras vardag. Nöjda med detta åkte vi till Simrishamn och åt god lunch på en restaurang innan vi fortsatte till Gislövshammar. Det första vi hörde när vi öppnade bildörrarna var kornsparvens sång och han visade sig snyggt precis när en härfågel snabbt fladdrade förbi över djurhagen och försvann i gräset. En kort stund senare flög härfågeln igen och jagades bort av en kråka genom dimman. Massor av hämplingar, steglitser och en backsvala som stod bredvid två ladusvalar på ett stängsel var andra höjdpunkter vid denna trevliga lokal. Vi körde norrut igen och stannade vid Stenshuvud där vi gick genom ett hav av S:t Pers nycklar och blommande ramslök till det riktiga havet medan härmsångarens sång följde med oss. Vi avslutade fågelskådningen på kvällskvisten i Fyledalen men kungsörnarna visade sig inte. Istället kunde vi njuta av en stilla stund vid ännu en vacker plats och solen värmde medan tranorna åt kvällsmat på ängen tillsammans med dovhjortarna. Den vita storken var hemma på boet i Fågeltofta en stund senare och kvällen vid vandrarhemmet avslutades återigen med lövgrodornas sång. Vi promenerade mycket under morgonen och förmiddagen. Stegräknaren i telefonen visade lite mer än 27000 steg vid 22-tiden när näktergalen sjöng sitt vackraste i den stilla majkvällen.

Söndag

Meteorologerna spådde morgonregn så vi valde att ta lite sovmorgon, men solen lyste starkt när vi vaknade och två av resans många glador flög över den lilla byn. Vi lämnade vandrarhemmet vid halvåttatiden och åkte till Vombs fure där vi kunde lyssna på en sommargylling både länge och väl. Vid Vombs ängar såg vi bland annat en flygande vit stork medan en räv gick över ängen och vid Silvåkratornet var det fortfarande inga svarttärnor, men däremot en flygande havsörn över sjön och en mindre hackspett hördes vid fågeltornet. De tre gökarna hade någon form av festival när vi fikade i morgonsolen och då såg vi även resans enda två stenknäckar. Väderprognosen såg plötsligt bättre ut så vi åkte till Maglarp på sydkusten. På ditvägen sprang två rapphönor snabbt över vägen, två vita storkar flög över en åker och vid Maglarp tittade vi på de biätare som hållit till vid skjutbanan ett tag. Det var en fantastisk stund att få se de vackra fåglarna flyga med backsvalorna och deras bubblande läten fångades även upp av en härmsångare i träddungen. Leifs kamera smattrade snyggt emellanåt. Vi åkte vidare till Foteviken där det hade stått en svart stork i några dagar, men den lyfte och försvann på hög höjd ungefär en halvtimme innan vi kom dit så vi åkte till Löddesnäs istället. Utmed spången sjöng flera sävsångare och en skäggmes gjorde Annette särskilt glad. Därefter flög plötsligt en svarttärna söderut utmed stranden vilket kändes helt osannolikt just då. Vid parkeringen sjöng resans enda kärrsångare, stundtals härmande skäggmes, och vi lämnade Skåne, nöjda och belåtna, för denna gång.

Även om man förbereder rutten och lägger upp tiden i fält på ett lämpligt sätt blir det sällan som man tänkt sig. Det går helt enkelt inte att skriva manus och det är en av många härliga saker med fågelskådningen. Man får fokusera på att glädja sig åt det man ser. Fältpiplärka och sommargylling fick vi anstränga oss för att möta medan gulhämpling och kornsparv nästan var lite för enkelt. Plötsligt dök den oväntade härfågeln upp från ingenstans och svarttärnorna brukar vara självklara vid Krankesjön, vilket de inte var denna gång, men istället flög en oväntad svarttärna förbi vid Öresundskusten med Turning Torso och Malmö snyggt i bakgrunden. Vi såg drygt 115 arter under resan som även innehöll många härliga skratt och fikastunder vid vackra platser. En särskild eloge till Leif som körde bilen på ett strålande sätt.

KN

Exkursion till Grosshamn och Ramvikslandet 20 april 2024

  

Dagens 14 deltagare såg fram emot en heldag i ett av Bohusläns omtalade fågelområden, Ramvikslandet, och fr a till ett besök vid Grosshamns Fältstation där vi blivit lovade en förevisning av dagens ringmärkningsaktivitet. Redan nu kan vi notera att besöket gjorde ingen besviken.

Men, inledningsvis var förväntningarna små med tanke på att vi redan vid avfarten från E6 utanför Uddevalla vid åttatiden möttes av mörk himmel och hagelbyar. Men, så snart bilarna var parkerade vid Grosshamn såg vi ovädret dra sig söderut och kvar var hageldrivor och en temperatur på några plusgrader. Någon enstaka gransångare och taltrast lät sig höras.

Väl nere vid fältstationen började solen visa sig och vi blev varmt mottagna av Peder Kinberg och hans medhjälpare. Peder tog sig tiden under förmiddagen att ge oss en föredömlig inblick i stationens ringmärkningsarbete. Man arbetar med ett relativt stort antal slöjnät under perioden april-september. Begränsad ringmärkning av specifika arter gjorde även Peder under årets övriga månader.

Gruppen fick ta del av den faktiska ringmärkningen, med art- och åldersbestämning och ringsättning. Vi fick också möjligheten att närskåda ett antal fåglar. Arter som ringmärktes var järnsparv, grönfink, stare, taltrast, gransångare, rödhake och göktyta.

En eloge till Peder som gav oss svar på allas våra frågor!

Efter besöket på fältstationen gick vi ner till klipporna och spanade ut mot havet. Bland arter som noterades kan nämnas tobisgrissla, sillgrissla, toppskarv (såväl ungfåglar (2K) som adulta), storspov (sträckande) samt större strandpipare. Karaktärsfågeln vid Grosshamn var stenskvätta.

Efter intagen lunch i solen vid Haby parkering ägnade vi eftermiddagen åt skådning vid Haby bukt. Enstaka toppskarvar flög förbi men i övrigt mest ejder, småskrake och vitfågel. På de närliggande strandängarna sågs bl a strandskata, större strandpipare, sånglärka, ängspiplärka, hämpling och stenskvätta.

Strax vid hemfärd mörknade himlen på nytt och det kändes bra att lämna Ramvikslandet med för oss, många nya intryck.

Strandstädning

6 fågelskådare deltog i årets strandstädning lördag 23 mars på ängarna vid skådarkullen och Kårsund.
Insamlat skräp hämtar sedan Tjörns kommun

Medlemsmöte 2 mars

Det var ett välbesökt medlemsmöte 2 mars i Säby Magasinet då vår egen Bo Wängberg (kassör i styrelsen) berättade och visade bilder från sin tre resor till Antarktis. Det är en kontinent långt från vårt eget land med extrema väderförhållanden. Lägst uppmätta temperatur är – 94 grader C. Bo beskrev även  försök att tälta i vindstyrkor uppåt 50 m/sek!  Han bjöd bland annat på livsbetingelser för valar, sälar, pingviner och albatrosser. Tyvärr kunde han även beskriva klimatförändringarnas effekter på Antarktis.

Årets holkrensningen.

Efter styrelsemötet 18 mars skedde den årliga holkrensningen.
Några starar väntade på att flytta in.

 

Under arbetet hittades en ring och nu har nu fått återkoppling från Naturhistoriska i Sth gällande den ringmärkta blåmesen som vi hittade ism holkstädningen. De meddelar:
Ring: DK 71316
Ringmärkt:
Art: Blåmes Cyanistes caeruleus
Kön/status:
Ålder: Bounge , 5 ungar i kullen
Datum: 2023-06-02
Plats: SVERIGE, BOHUSLÄN, KLÖVEDAL, KÅRSUND
Koordinater: 58o 03 ́N 11o 32 ́E
Återfynd: —————————————————————————————————————————
Datum: 2024-03-18
Plats: SVERIGE, BOHUSLÄN, KLÖVEDAL, KÅRSUND
Koordinater: 58o 03 ́N 11o 32 ́E
Fynddetaljer: Död sedan minst en vecka. Funnen. ́I samband med holkrensning ́
Art: Blåmes
Fågeln är således högst troligt ringmärkt som unge i holken.