2019

Ny observationsplats

”Våren 2019 snickrade vi en skådarbänk som står i västra änden av Kårsundsvattnet. Bänkens plats är klipporna mitt emot Fiskar’n vid Björholmsvägen i Bö Klåva. Skådarbänken ökar tillgängligheten och möjligheten att skåda fågel i kvällsljus i Kårsund. Tack vare ekonomiskt stöd från Alvins fond samt stöd från markägarna, makarna Romanus i Bö Klåva.

Söndagen 14 april Exkursion till Båtafjorden

Frosten låg fortfarande i tuvorna då vi åkte iväg med Tommy Hermanssons bil. Där rymdes förutom Tommy, stativkikare, matsäckar, extrakläder samt Hans Alter, Peter Hanson och så jag, Åsa Castell. Efter halvannan timmes bilfärd strålade vi samman med Nils-Erich Karlsson och Birgitta Bergman vid Båtafjordens fågeltorn. Dagens guide var den eminente fågelkännaren Jimmy Stieg. Denna återställda våtmark ligger mellan Ringhals reaktorer och Väröbackas skorstenar. Det är en sann fågelidyll mellan dessa industriella områden. Snålblåsten stack i kinder och fingrar, men ivern var stor att skåda en mängd arter såsom ett betydande antal strandskator, rödbenor, lärkor, krickor för att bara ta några ur de drygt femtiotal arter vi skulle se och höra under dagen. Rariteten var en svarthakad buskskvätta, ett par, som exemplariskt visade upp sig i en nyponbuske. Vi drog vidare genom Bua hamn och ut mot fyren på Krokstads udde. Där hördes Kentsk tärna, som man aldrig skulle reagerat på om inte Jimmy varit med. En skärpiplärka gick i vattenlinjen och letade något ätbart. Solen var till stor hjälp att se detaljer i fjäderdräkten. Efter en välbehövlig kaffepaus åkte vi vidare till Kullagärde. En våtmark med bara några år på nacken. Två bönder har gått samman och låtit några ängsmarker bli indränkta i vatten. Många fåglar samlas där och vi såg bland annat tranor och bläsand. Många sothöns samlades också där tillsammans med krickor. En ormvråk och sparvhök skapade lite oro bland småfåglarna. En härlig dag då vi lärde oss mycket nytt om fåglar och natur.

 

5 Maj  Fågelskådningens dag.

Dagens Fågelquiz visade sig vara svår!  Av sju  inlämnade svar fanns enbart ett med alla rätt. Nästan alla utom vinnaren svarade grönbena på fågel A som var en gluttsnäppa!  Den fågel som var lättast att spika i quizen var – föga oväntat – domherren!
Vinnare är Majsan Larsson Winka som här får en fågelbok på nästa tisdagsträff.